HR-Weetjes

Wist u dat?
"Door te weten kunt u leren"

HR-Weetjes

In deze eerste blogpost lichten we vier HR-zaken uit waar u als werkgever en/of werknemer misschien niet op de hoogte van bent.

1. Wist u dat werkgevers een meldingsplicht hebben voor interne vacatures?

Werkgevers zijn verplicht om werknemers met een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd te informeren over interne vacatures voor onbepaalde tijd. Zo krijgen deze werknemers eerder de kans om op deze vacatures te solliciteren. Dit betekent niet dat interne sollicitanten voorrang krijgen op de functie.

2. Wist u dat de meeste werkgevers niet weten wat zij moeten doen wanneer er sprake is van ziekte of ongeval binnen de organisatie?

Onze HR-adviseur Walter geeft de gouden tip, namelijk: afspraken maken, re-integreren en een dossier opbouwen! Vaak laten werkgevers hun zieke werknemer ziek zijn zonder goede afspraken te maken over bijvoorbeeld het herstel. Uiteindelijk zorgt het hebben van geen afspraken voor meer gedoe achteraf en dan bent u verder van huis. Weet u niet goed hoe u afspraken moet maken met uw zieke werknemer? Dan zijn wij er voor u.

3. Wist u dat conflicten op de werkvloer kunnen leiden tot verzuim?

Een conflict tast de werksfeer aan en kan vervolgens de oorzaak zijn voor een hoger ziekteverzuim binnen de organisatie. Wat wij vaak zien is dat de bedrijfsarts de kant kiest van de werknemer en medicatie voorschrijft in plaats van het daadwerkelijke probleem (het conflict) aan te pakken. Wij adviseren onze klanten daarom ook altijd om in gesprek te gaan met alle partijen binnen het conflict. Wij kunnen u ondersteuning bieden mocht u niet goed weten hoe u dit gesprek moet aanpakken.

4. Wist u dat een kantoorhond op de werkvloer zorgt voor verhoging van de productiviteit en werkgeluk en verlaging van stress en ziekteverzuim?

Steeds meer bedrijven hebben een huisdier op de werkvloer. Een tip voor alle werkgevers met een huisdier: zet het op de vacature en wie weet trekt het nieuwe werknemers aan! Wij hebben op kantoor een lieve hond genaamd Yuma. Hij bewaakt de arbeidsvreugde bij de werknemers en zorgt ervoor dat iedere klant die bij ons binnenstapt zich welkom voelt.Flavo Group