Onboarden

Onboarden doet u zo!
"33% van de werknemers verlaat de organisatie binnen zes maanden bij het ontbreken van een onboardingsprogramma"

Onboarden

De tweede fase van de employee experience (zie artikel 2) is het onboarden van de nieuwe werknemer. In deze fase leert de werknemer het bedrijf, de functie en de collega’s kennen. Normaliter duurt het onboardingsproces gemiddeld drie maanden. De lengte van het dienstverband, de aard van het dienstverband en de aard van de arbeidsrelatie (expert of starter) van de nieuwe werknemer hebben invloed op het onboardingsproces en de duur van het onboardingsproces. In sommige gevallen moet de werkgever meer tijd investeren in het proces dan bij andere werknemers.  

Uit onderzoek is gebleken dat 89% procent van de nieuwe werknemers in de eerste periode van de nieuwe baan geen betrokkenheid voelen met de organisatie. Een introductieprogramma kan helpen om de werknemer zich betrokken te laten voelen. Betrokkenheid bij de organisatie zorgt er vervolgens voor dat de werknemer de organisatie minder snel verlaat en sneller productiever wordt. Een introductieprogramma verschilt per functie maar bestaat voor iedere werknemer uit:

  • praktische zaken (toegangspasjes, werkplek, inloggegevens, computer etc.);
  • kennismaken met het team en de werkplek;
  • kennismaken met de bedrijfscultuur, huishoudelijke regels en het bedrijfsreglement.

Wij hebben voor u een checklist betreft het onboarden van een nieuwe werknemer. Deze checklist kunt u downloaden en vervolgens intern gebruiken. Heeft u behoefte aan een uitgebreid inwerkschema? Onze HR-adviseurs staan voor u klaar om een inwerkschema op maat te maken.


Flavo Group