Vitaliteit

Week van de vitaliteit!
"Hoe zit het met jouw vitaliteit?"

Vitaliteit

Deze week staat in het kader van vitaliteit en werkgeluk. Vitaliteit en werkgeluk gaan vaak samen hand in hand met elkaar. Een vitale werknemer ervaart plezier op het werk en een werknemer die plezier op werk ervaart is voor een deel vitaal. In deze blog duiken we dieper in op het thema vitaliteit. Wat is vitaliteit? Waarom is vitaliteit belangrijk? En wat kun je als werkgever doen om de vitaliteit binnen de organisatie te bevorderen? Wij leggen het je uit en geven tips!

Het woord vitaliteit betekent letterlijk levenskracht. Het gaat bij vitaliteit over de mate waarin je energie en levenskracht hebt in het leven. Vitaliteit bestaat uit vier elementen:

1. Fysiek: de mate waarin jij je fysiek sterk en gezond voelt. Beweeg je voldoende? Ervaar je voldoende kracht om nieuwe taken aan te nemen?  Maak je gezonde en bewuste eetkeuzes? Zet je iedere dag minimaal 7.000 stappen? En hoe voel jij je daarna?

2. Mentaal: de mate waarin je om kan gaan met tegenslagen. Ben je veerkrachtig? Sta je sterk in je schoenen? Kan je goed ontspannen? Heb je voldoende zelfvertrouwen? Durf je aan te geven wat je graag wil bereiken?

3. Sociaal-emotioneel: de mate waarin je verbonden voelt met je omgeving. Ervaar je een connectie met je collega’s? Vraag je wel eens hoe het met je collega gaat?

4. Spiritueel: de mate waarin je verbonden voelt met je persoonlijke waarden en overtuigingen. Staat de organisatie waarin je werkt in lijn met jouw overtuigingen? Heb je motivatie om naar werk te gaan? Ervaar je zingeving tijdens het werk?

Een vitale werknemer heeft dus veel energie om te werken, gaat gemotiveerd naar werk, voelt zich sterk en fit, ervaart positieve gevoelens en is weerbaar. Maar waarom is het belangrijk om vitale werknemers in dienst te hebben?

De huidige markt dwingt ons om vitaliteit op de werkvloer te integreren. Banen zijn schaars waardoor werknemers vaak veel werkdruk ervaren. Daarnaast wordt werk steeds complexer wat veel denkvermogen van de werknemer vraagt. Ook moeten werknemers steeds langer doorwerken, waardoor het belangrijk is dat werknemers zo lang mogelijk duurzaam inzetbaar zijn.

Om deze redenen moet vitaliteit een belangrijk thema worden op de werkvloer. Wanneer de werknemer vitaal, is ervaart hij meer plezier in werk, verhoogt zijn creativiteit, voelt hij zich betrokken bij de organisatie, verzuimt hij minder, voelt hij zich goed in zijn vel en kan hij goed omgaan met stress. Voor de werkgever zorgen vitale werknemers voor een hogere productiviteit, verbetering in arbeidsprestaties, betere werksfeer, minder verzuim waardoor minder ziektekosten en een beter imago van het bedrijf. Genoeg redenen dus om te investeren in vitaliteit op de werkvloer!

 

Ik heb aan onze Senior HR- en Verzuimadviseur Mirjam tips gevraagd voor het verbeteren van vitaliteit op de werkvloer. Mirjam geeft als eerste advies mee om als werkgever in gesprek te gaan met werknemers. Zo leer je wat werknemers belangrijke thema’s vinden binnen vitaliteit. Zo zal de ene werknemer graag sporten en in beweging zijn en hecht de andere werknemer meer waarde aan de verbinding op de werkvloer met collega’s. Vraag naar de behoeftes van de werknemers en speel hier als werkgever op in. Door in gesprek te gaan met je werknemers zet je het thema op de kaart en open je het gesprek.

Daarnaast geven we graag praktische tips voor het implementeren van de standaard tips: gezond eten en drinken, voldoende beweging, ontspanningsmogelijkheden en verbinding.

0 Zet een fruitschaal naast de koffiemachine met gratis fruit. Dit kan ervoor zorgen dat werknemers sneller geneigd zijn om een gezonde keuze te maken. Berg ook de koekjes/snoep trommel op en zorg ervoor dat werknemers een optie hebben om te kiezen voor een gezonde lunch.

0 Geef werknemers een drinkfles cadeau. Het leukste is natuurlijk als je eigen logo op de fles staat. Stimuleer werknemers om de water drinkfles minimaal een paar keer per dag leeg te drinken. Bij de Flavo Group hebben we sinds juni onze eigen drinkfles en iedereen op kantoor merkt dat zij meer water drinken en goed gehydrateerd blijven.

0 Plan momenten voor ontspanning in en biedt faciliteiten aan. Introduceer bijvoorbeeld wandelpauzes en biedt meditatie momenten aan. Tegenwoordig zijn er veel applicaties met meditatieoefeningen die makkelijk en gratis tijdens het werk te doen zijn, zoals MindFi, Insight Timer en Breathing app.

0 Zorg ook voor leuke ontspanningsmomenten na werk zodat werknemers verbinding ervaren met elkaar en met de organisatie. Niet alleen de vrijdagmiddag borrel is een goed concept voor ontspanning, ook andere teamuitjes zoals gezamenlijk een sportactiviteit beoefenen of filmavond zijn ideeën voor teambuilding.

0 Laat bewegen een onderdeel worden van werken. Kondig bijvoorbeeld het idee aan om na ieder half uur te gaan staan en twee oefeningen te doen. Biedt een schemaatje met oefeningen aan die werknemers tijdens het werk kunnen doen.

0 Zorg ervoor dat werknemers de optie hebben om ergonomisch te kunnen werken en stimuleer werknemers om vaker staan te gaan werken. Biedt bijvoorbeeld aan werknemers die veel bellen een koptelefoon aan waarmee zij staand/lopend kunnen bellen.

0 Biedt flexibele werktijden aan je werknemers. Niet alleen fijn voor de werknemer die zijn/haar kinderen naar school moet brengen, maar ook prettig voor de werknemer die graag vóór of na werk wil sporten. Daarnaast zorgt flexibele werktijden voor meer autonomie op werkgebied en dat kan leiden tot meer werkplezier.

0 Ga regelmatig met je werknemer in gesprek en stimuleer in dit gesprek op persoonlijke groei en ontwikkeling. Ontplooiing en zelfontwikkeling kan leiden tot meer energie en werkplezier. Leer de persoonlijke en professionele doelen van je werknemers en faciliteer hierin (bijvoorbeeld een cursus of workshop).

Naast de praktische tips voor beweging, gezonde voeding, ontspanning en verbindingen geven we graag de tip mee om een vitaliteitsplan te introduceren. In dit vitaliteitsplan beschrijf je als organisatie jouw visie op vitaliteit, acties die de organisatie onderneemt om de vitaliteit te bevorderen om zo vitaliteitsdoelen te bereiken. Voor één van onze klanten is onze junior collega Emma bezig met het uitbreiden van het huidige verzuimprotocol naar een vitaliteitsbeleid. Het vitaliteitsbeleid is opgedeeld in drie delen namelijk: preventiebeleid (sturen op vitaliteit en het nemen van voorzorgsmaatregelen voordat een werknemer verzuimt), het verzuimprotocol (wat wordt er van werknemers verwacht wanneer er verzuim wordt aangevraagd) en het stappenplan langdurig verzuim (wat kan de werknemer verwachten bij langdurig verzuim).

Wil jij vitaliteit een vast thema maken op de werkvloer maar je weet niet precies hoe? Of heb je hulp nodig met het maken en implementeren van een vitaliteitsbeleid? Of heb je hulp nodig met het terugdringen van verzuim?  Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, onze Junior en Senior HR- en Verzuimadviseurs staan voor jou klaar.



Flavo Group