Werving en Selectie (2)

Tips voor sollicitanten
"Solliciteren kan je leren!"

Werving en Selectie (2)

In werving en selectie deel 1 hebben we tips gegeven voor werkgevers hoe zij hun werving en selectie het beste kunnen aanpakken. In deze post geven we sollicitanten tips. Deze tips verdelen we in drie onderdelen, voor het versturen van de sollicitatie, de voorbereiding voor het sollicitatiegesprek en tips voor tijdens en na het gesprek.

Voor het solliciteren

We beginnen het proces bij het begin. Je bent op zoek naar een nieuwe baan, en nu?

Onze eerste tip is om je netwerk in te schakelen. Uit onderzoek is gebleken dat je eigen netwerk de meest succesvolle manier is om een baan te vinden. Dat betekent dus dat je vrienden en familie jou wellicht kunnen helpen tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan. Het kan zijn dat je vrienden/familie op de hoogte zijn van interne vacatures of je omgeving heeft misschien bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Daarnaast kunnen wij ook helpen. We hebben regelmatig interne vacatures open staan. Zijn er geen geschikte vacatures voor jou? Laat dan je CV en motivatiebrief achter of neem contact met ons op.

Voor sollicitanten is het gemakkelijk om via Indeed te solliciteren met een snel sollicitatie. Regelmatig krijgen we cv’s binnen zonder foto, telefoonnummer en geboortedatum. Ook zien we nog te weinig dat sollicitanten een profielschets geven. In de beschrijving van je profiel geef je in het kort aan welke eigenschappen kenmerkend zijn en wat je zoekt in een werkgever. Ook zien we vaak dat werkervaring niet op chronologische volgorde staat of dat alle werkervaring op het cv staat. Beschrijf alleen de werkervaring die relevant is voor de functie waarop je solliciteert en zorg ervoor dat je laatste baan bovenaan staat. Graag geven we de tip mee om alle bovengenoemde zaken mee te nemen bij het maken van je cv. Wanneer je dit doet val jij op als sollicitant en krijgen wij meer informatie over wie je bent en waar je naar op zoek bent.

Ook geven we de tip mee om aandacht en tijd te besteden aan de vormgeving van je cv. Wanneer jij ervoor zorgt dat je cv er aantrekkelijk uit ziet, val je op en heb je een stapje voor op andere sollicitanten.

Leuke tip: zorg er voor dat je motivatiebrief in dezelfde huisstijl is als je cv. Op die manier kan de werkgever zien dat je tijd en energie hebt gestopt in het maken van je cv en motivatiebrief. Verder geven we de tip mee om je motivatiebrief vóór het versturen een paar keer extra door te lezen en/of de brief door iemand in je omgeving te laten lezen. Spellingsfouten zijn namelijk een no-go bij het solliciteren.

Voorbereiding sollicitatiegesprek

In deze fase ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, super fijn! Maar hoe bereid jij je voor?

Zorg dat je de vacaturetekst nog een paar keer doorneemt voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Op deze manier hoef je geen onnodige vragen te stellen die in de vacaturetekst beschreven staan en kan je op basis van de informatie vragen verzinnen voor de werkgever. Bereid een goed verhaal voor het sollicitatiegesprek. Zorg tenminste dat je antwoorden hebt op de volgende vragen:

  • Vertel eens wat over jezelf? Wat doe je graag in je vrije tijd?
  • Waarom heb je gesolliciteerd voor deze functie?
  • Wat zijn drie sterke eigenschappen van je?
  • Wat zijn drie zwakke punten van jezelf? En hoe zou jij deze tijdens je loopbaan willen verbeteren?
  • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?
  • Wat zoek jij in een werkgever?
  • Wat weet je al over het bedrijf?
  • Waarom zouden wij jou moeten aannemen?
  • Welke kennis en kunde breng jij mee die relevant is voor deze functie?

Verder is het ook belangrijk dat jij vragen voorbereid voor de recruiter/werkgever. Op deze manier kan je voor jezelf ook echt na gaan of de baan bij je past en ga je zonder onzekerheden de deur uit.

Tijdens het gesprek

Het moment is daar, je hebt een outfit aangedaan die bij jou past en je bent op tijd aangekomen voor het gesprek. Hoe gaan we nu verder?

Er is veel onderzoek gedaan naar eerste indrukken en in de eerste paar secondes kan jij al een fantastische indruk achter laten. Een positieve uitstraling en zelfvertrouwen zijn de sleutels tot succes. Het is begrijpelijk dat je zenuwachtig bent en dat is niet erg. Zelfvertrouwen kan je onder andere creëren door jezelf goed voor te bereiden op de bovenstaande vragen. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je minder zenuwachtig bent voor het gesprek. Verder geven we de tip mee om aandachtig te luisteren naar wat er gezegd wordt. Knik af en toe of zeg ja. Dit laat zien dat je actief deelneemt aan het gesprek. Probeer ook vragen terug te stellen. Op deze manier komt er een gesprek tot stand in plaats van een eenzijdig interview. Wij bij FROM925 zorgen er altijd voor dat jij je op je gemak voelt zodat jij jouw verhaal kan doen.

Na het gesprek

Laat aan het einde van het gesprek zien dat je het gesprek leuk vond en bedank de werkgever/recruiter voor zijn/haar tijd. Wacht vervolgens geduldig een bericht of telefoontje af van de werkgever. Na een kennismakingsgesprek bij ons laten we altijd weten binnen welk termijn de sollicitant een inhoudelijke reactie op het gesprek kan verwachten.

Uiteindelijk geven we graag mee dat je vooral jezelf moet zijn en vertrouwen moet hebben in jezelf!

Heb je hulp nodig met het toepassen van deze tips in de praktijk? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Indeed Vacatures
Interne Vacatures
FROM925 Personeelsdiensten


Flavo Group