Debbie

Debbie heeft van haar grootste passie haar werk gemaakt. Als kind was ze al dol op paarden en toen ze de kans kreeg om daar professioneel verder mee aan de slag te gaan, greep ze die met beide handen aan. Daar ging natuurlijk wel wat aan vooraf. Debbie was op dat moment al heel actief in de dressuur op hoog niveau en volgde een opleiding aan de Johan Cruijff-academie. Ook had ze een bijbaan waarbij ze werkte bij een fokker en zijn dressuurpaarden bereed.

Toen kwam er een unieke kans om als zelfstandige met paarden aan de slag te gaan op haar pad.  Nog vóór ze afgestudeerd was. Gelukkig is Debbie niet vies van een uitdaging en is ze erg gedreven. Debbie: “Het was een sprong in het diepe, maar ik dacht: ‘Ik probeer het gewoon.’ Ik heb daardoor wel iets langer over mijn studie gedaan – maar ik heb het wel gehaald.

Debbie heeft nu een goedlopend bedrijf in Chaam, FSF Dressage, waar voornamelijk eigen paarden zijn gestald en enkele paarden van meerdere eigenaren. Ze zorgt voor de paarden, ze rijdt erop tijdens wedstrijden – zodat ze onder de aandacht komen van potentiële kopers en regelt vervolgens ook de verkoop van A tot Z. Daarnaast is ze actief in de paardenfok en geeft ze rijlessen. “Ik doe eigenlijk alles als het maar met dressuurpaarden te maken heeft.” zo vat ze het zelf samen.

Het was hard werken om te komen waar ze nu is en dat is het eigenlijk nog steeds. “Wanneer je begint, heb je niet gelijk de beste paarden onder je hoede. Het was gewoon onderaan beginnen maar dat maakte me niet uit. Ik was gewoon al heel blij dat ik zo mijn geld kon verdienen en dat ben ik nog steeds. Het is aanpoten en er zijn altijd uitdagingen. Mijn dagen beginnen rond half acht en ik ben meestal tot een uur of negen/tien aan het werk. In de weekenden rijd ik vaak wedstrijden. Er zijn zat mensen die zuchten wanneer maandag het weekend voorbij is. Ik doe hele dagen exact wat ik wil doen met mijn leven. Dit is mijn passie, dus een paar nadeeltjes neem ik dan ook heel makkelijk voor lief.

Peter en Debbie werken al enige jaren samen. De samenwerking met Peter kwam een paar jaar terug tot stand toen Debbie twee van zijn paarden ging trainen en uitbracht op wedstrijden. Dat werkte zo goed dat het van daaruit verder is gegroeid tot een volledig traject van paardenfok, training en uiteindelijk verkoop. Het is fijn samenwerken met Peter. Debbie: “Paardenfok is natuurlijk enerzijds echt een zakelijk iets – er gaat tenslotte best wat geld om in de wereld van de dressuurpaarden. Maar tegelijk merk je ook gewoon hoe prachtig Peter het vindt om de ontwikkeling van zijn paarden te volgen en ze in actie te zien in de paardensport. Daar kan hij echt heel erg van genieten, ik trouwens ook, hoor. De KWPN-paarden en de Hannoveranen (dat zijn de rassen waar we mee werken) zijn qua temperament heel fijn om mee te werken.

Debbie is blij met waar ze nu is. “Ik heb mooie paarden op stal staan en de paarden van Peter en mij doen het goed. Ik ben wel ambitieus. Ik doe liever alles wat ik doe goed dan dat ik iets half doe. Ik sta ook pal voor ‘mijn’ paarden. Ze hebben bij mij de tijd en de ruimte om paard te zijn. Het zijn geen nummertjes. Dat betekent natuurlijk ook dat het soms pijn doet wanneer ik voor een van de paarden een koper heb gevonden. Daar moet je jezelf een beetje tegen wapenen en bovendien haal ik heel veel voldoening uit het feit dat de eigenaar van het paard tevreden is met zo’n succesvolle koop, dat blijft een bijzonder proces.” Paarden zijn en blijven de grote passie van Debbie. Maar het is duidelijk dat het complete scala van haar werkzaamheden (en alle uitdagingen die daarbij horen) haar enorm veel plezier geeft en haar bovendien vervult met de nodige trots. En daar kunnen we haar geen ongelijk in geven!  

Sinds kort is de website van FSF Dressage online waar meer informatie over de paarden van Peter en Debbie is te vinden.